Ucztę dla smakoszy pierogów przygotowano w Łoniowie. Na kilkunastu stoiskach można było spróbować m.in. pierogów z kaszanką, brokułami, serem żółtym i fetą, ze szpinakiem, mięsem, a także pierogów pieczonych z różnymi sosami i na słodko.
Bogumiła Chmiel, wiceprezes Stowarzyszenia Aktywnej Społeczności ze Świniar Starych zapewnia, że w tym roku ilość przygotowanych własnoręcznie pierogów była rekordowa. Doliczono się aż 17 tysięcy. Mieszkańcy gminy i okolicznych miejscowości byli pod wrażeniem smaków. Mówili, że nieczęsto się zdarza, aby w jednym miejscu można było próbować pierogów z tyloma różnymi farszami.
Pierogarni towarzyszyły występy artystyczne dzieci i młodzieży, działającej w sekcjach Gminnego Ośrodka Kultury. Wystąpili też uczniowie z miejscowych szkół. Działała również kawiarenka z domowymi ciastami, z której dochód przeznaczony będzie na cel charytatywny.