W Sandomierzu po raz drugi obchodzone będzie święto młodego wina. Udział w nim zapowiedzieli m.in. restauratorzy i hotelarze z całego kraju oraz koneserzy. W ostatnich latach na Sandomierszczyźnie przybyło winnic, a produkowane w nich wina mają już swoich sympatyków.
Podczas biesiady z młodym winem jej uczestnicy będą mieli okazję poznać smaki sandomierskich win, które przeszły już fazę burzliwej fermentacji i są wstępnie wyklarowane. Będzie można też degustować dania z dzika i przekąski komponujące się z winami, przygotowywane na miejscu przez kucharzy, a także wziąć udział w warsztatach serowarskich. Część biesiadną poprzedzi korowód z młodym winem, który przejdzie z winnicy św. Jakuba do Zamku Kazimierzowskiego. Prowadzić go będzie Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej. Wcześniej, około 12.00 w zamku odbędzie się konferencja m.in. nt. klimatycznych uwarunkowań uprawy winorośli w rejonie Sandomierza, zaprezentowany zostanie także Sandomierski Region Winiarski.
Święto młodego wina ma również na celu przybliżenie kultury picia tego trunku poprzez prezentację sposobów degustacji. Organizuje je Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy wraz z Towarzystwem Naukowym Sandomierskim. Wydarzenie jest częścią projektu „Winoroślowa ścieżka edukacyjna”, finansowanego z funduszy szwajcarskich.