Placuszki dyniowe z kaszą jaglaną, gęś w sosie śliwkowo – serowym, pierogi z kaszą gryczaną, kociołek wiejski – to dania, przyrządzone podczas finału konkursu na najlepsze potrawy regionalne województwa świętokrzyskiego. Wiesław Reszczyk z Urzędu Marszałkowskiego wyjaśnia, że konkurs ma pomóc w znalezieniu ciekawych potraw, wykorzystywanych potem w Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Podkreślił, że wkrótce zacznie obowiązywać nowy regulamin funkcjonowania podmiotów w Sieci. W myśl tych rozwiązań, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne będą musiały oferować w menu określoną liczbę potraw regionalnych. Jeżeli nie spełnią tego wymogu, nie będą mogły być członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Joanna Kwiatkowska – właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Maśniku zapewnia, że dania regionalne ma w stałej ofercie, bo to pomaga w przyciągnięciu klientów.
W kategorii gospodarstw agroturystycznych i kół gospodyń wiejskich, pierwsze miejsce zajęło stowarzyszenie Korczynian nad Nidą, z Nowego Korczyna, za królika w kapuście z sosem z fasoli korczyńskiej. Natomiast wśród restauracji, najwyżej oceniono danie przygotowane przez Hotel Dwór Dwikozy. To perliczka, podana na kaszy jaglanej gierczyckiej, gotowanej z warzywami i podgrzybkami.