W piątek poznamy najlepsze potrawy regionalne województwa świętokrzyskiego. W Dworze Dwikozy rozstrzygnięty zostanie konkurs, ogłoszony przez Urząd Marszałkowski. Laureaci wyłonieni będą w dwóch kategoriach: gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich oraz restauracje.
Wśród dań, które znalazły się w finale jest m. in. gęś w sosie serowo- śliwkowym, placuszki z kaszy jaglanej oraz królik w kapuście z sosem z fasoli.
Jak powiedział przewodniczący jury Dariusz Wójcik z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, komisja będzie brać pod uwagę przede wszystkim zastosowane produkty, pomysłowość, estetykę dania i jego smak. Dodał, że kuchnie regionalne, to wielki skarb, bo to one tworzą kuchnię polską, na ich bazie rozwija się obecnie wiele szlaków, realizowane są różne projekty.
Konkurs rozpocznie się o godzinie 10.00, natomiast rozstrzygnięcia należy się spodziewać około 15.00.