Gminy z powiatu sandomierskiego rywalizowały w corocznym konkursie na najsmaczniejszą lokalną potrawę. Tym razem, przewodnim półproduktem był nabiał. Stoiska przygotowane przez stowarzyszenia i koła gospodyń uginały się pod tradycyjnymi specjałami dawnej wiejskiej kuchni. Dominowały sery, twarożki, maślanka, masło, zsiadłe mleko, a także pierogi: ruskie, z dodatkiem mięty, na słodko oraz leniwe. Każda z gmin mogła zgłosić tylko jedną potrawę Liczył się związek z tradycją i estetyka podania.
Marek Bisztyga- dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łoniowie przypomina, że wyroby z mleka stanowiły stały element codziennej diety mieszkańców dawnej wsi. Chłopi przede wyjściem w pole pili mleko, a wieczorem śmietanę. Gospodynie przerabiały mleko na sery i masło.
Główna nagroda konkursu- Srebrna Chochla przypadła gminie Obrazów, za obłoczki serowe. To danie wykonane z masy twarogowej z dodatkiem jajek, mąki, cukru i masła. Masę nakłada się na drewnianą łyżkę i gotuje na powierzchni wody- powiedziała Małgorzata Gajda, prezes Stowarzyszenia „Nasz Region”, które przygotowało zwycięską potrawę.
Konkurs „Nasze Sandomierskie- Kulinaria Regionalne” organizowany jest od 12 lat przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.