Rekordową popularnością cieszył się VII Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się w Centrum Kulturowo-Archeologicznym w Nowej Słupi. Jury wybierało aż 28 dań z 18 gmin.
Najlepszą potrawą okazał się barszcz na zacynce przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Hucie, w gminie Raków. Drugie miejsce jury przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich Chełmowianki z gminy Nowa Słupia za brosiki, czyli kotlety z kalafiora. Trzecie miejsce natomiast zdobył bieliński krupnik przygotowany przez zespół gospodyń Echo Łysicy.
Wanda Toborek ze Stowarzyszenia Macierzanka z gminy Miedziana Góra przywiozła do Nowej Słupi dwie potrawy.
– Pierwsza to ciasto ze szpinakiem, polecane szczególnie najmłodszym, a druga to smarowidło, robione z dużą ilością ziół, witamin i jabłkiem – wyliczała Wanda Toborek.
Z kolei, Barbara Tamborska z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej z gminy Górno wraz z koleżankami przygotowała na konkurs schab zapiekany z kapustą.
– To starodawne danie. Schab należy usmażyć na smalcu, przyprawić tylko solą i pieprzem, następnie wypłukujemy kapustę kiszoną i zapiekamy warstwami ze schabem – zdradziła przepis na danie Barbara Tamborska.
Konkursowi na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego towarzyszył XI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.