W Sędku, w gminie Łagów odbyło się Święto Chleba. Podczas festynu przy Ośrodku Twórczości Ludowej można było spróbować pieczywa i innych tradycyjnych produktów.
Jak zaznaczyła wójt gminy Łagów Małgorzata Orłowska-Masternak chleb wiejski, przygotowany przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich jest wypiekany tradycyjną metodą w specjalnym piecu, który znajduje się w tej miejscowości.
– Impreza cieszy się dużą popularnością, prezentują się lokalne Koła Gospodyń Wiejskich oraz zespoły – dodała wójt.
Recepturę na pieczenie chleba zdradziła Agnieszka Bęben z Koła Gospodyń wiejskich z Sędka.
– Chleb jest pieczony na zakwasie naturalnym, zaczyn jest mieszany z dwóch rodzajów mąk: pszennej i żytniej wraz z drożdżami i mlekiem. Najbardziej czasochłonne i wymagające siły jest wygniatanie ciasta, aby chleb był dobrze wyrobiony – zaznaczyła Agnieszka Bęben.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne m. in. Stowarzyszenia „Sami Swoi Sędek”, zespołu Zbelutczanie i kapeli „Tęgie chłopy”. Festyn zakończyła zabawa taneczna z zespołem Liders.