Ponad 60 wystawców bierze udział w IV Ogólnopolskim Festiwalu Sera, który odbywa się w Sandomierzu. Producenci przywieźli ze sobą własne produkty, które sprzedają na stoiskach w Rynku Starego Miasta. Odbywa się także degustacja.
W sumie można spróbować ponad 300 smaków różnych serów m.in. dojrzewających, pleśniowych, kozich czy podpuszczkowych. Są również sery z dodatkiem orzechów, żurawiny, słonecznika, dyni czy czosnku.
Jak powiedziała Teresa Łukasik właścicielka Gospodarstwa Mlecznego w Strzałkowie w powiecie buskim, taka impreza to dobra okazja, aby zaprezentować polskich producentów i przekonać klientów do tego, że w naszych gospodarstwach powstają naprawdę świetnie i zdrowe produkty.
W ramach festiwalu przygotowano także stoiska z winami i piwami regionalnymi. Odbywa się również plenerowe gotowanie, które poprowadzili m. in. Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny i Dariusz Wójcik – szef kuchni w Dworze Dwikozy.
W czasie Festiwalu rozstrzygnięty zostanie konkurs na najsmaczniejszy polski ser. Impreza potrwa do niedzieli.