Około 12 tysięcy sztuk rozmaitych pierogów przygotowano na festyn rekreacyjno – kulturalny pn. „Pierogarnia”, który odbył się w Łoniowie. Pierogi przygotowały poszczególne sołectwa, które prezentowały się na swoich stoiskach. Prowadzona była degustacja. Pierogi cieszyły się ogromnym powodzeniem. Można było spróbować m.in. pierogów z mięsem, kaszą, ze śliwką kalifornijską, z truskawkami, z kapustą i kaszanką.
Jak powiedziała Teresa Dziuba z Jasienicy tego rodzaju wydarzenia są potrzebne, ponieważ integrują ludzi, są okazją do zaprezentowania talentów kulinarnych, a poza tym są przyjemną formą spędzania wolnego czasu.
Podczas „Pierogarni” na scenie występowały miejscowe zespoły i soliści oraz dzieci z łoniowskich szkół. Przeprowadzony został konkurs kulinarny na najsmaczniejsze pierogi.
Organizatorem wydarzeń było Stowarzyszenie Aktywnej Społeczności w Świniarach Starych wraz z wójtem i Gminnym Ośrodkiem Kultury w Łoniowie.









![Karol Okrasa poleca na Wielkanoc serwatczankę [OGLĄDAJ] - Radio Kielce 11.1.2017 Kielce. W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbył się konkurs kulinarny, przewodniczącym jury był restaurator Karol Okrasa. / Jarosław Kubalski / Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2017/01/jk170111-okrasa02-145643-350x250.jpg)


