Ponad 200 osób wzięło udział w IX Konwencie Winiarzy, który odbył się w Sandomierzu. Właściciele winnic, specjaliści i krytycy winiarscy wymieniali doświadczenia, mówili o nowych odmianach i specyfice uprawy winogron.
Jak stwierdził Roman Myśliwiec, prezes Fundacji Polskiego Instytutu Winiarzy i Wina, w naszym kraju istnieje potencjał do produkcji wina dobrej jakości średniej klasy europejskiej. Nasi plantatorzy są w stanie wyprodukować surowiec o dobrych parametrach, ważny jest dobór właściwych odmian oraz usytuowanie winnicy.
Rejon Sandomierza i tamtejsze winnice porównał do warunków panujących w Polsce południowo – zachodniej, a więc o bardzo dużych możliwościach winiarskich. Mariusz Kapczyński, redaktor naczelny Vinisfery powiedział, że polscy winiarze ciekawie poszukują nowych smaków, nasze winiarstwo rozwija się, powstają nowe plantacje. Ma to związek z coraz bardziej popularną kulturą picia wina.
Konwentowi Winiarzy towarzyszył kiermasz w Rynku Starego Miasta.