Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy zabiega, aby ich produkty zostały opatrzone znakiem towarowym „Sandomierski Region Winiarski”. Inicjatywa z jednej strony ma służyć promocji sandomierskiego wina, a z drugiej, zagwarantować, że wyroby będą najwyższej jakość – poinformował wiceprezes Stowarzyszenia Mateusz Paciura. Stosowny wniosek złożony został do urzędu patentowego.
Jak dodał wiceprezes, przygotowany regulamin nadania znaku, zakłada kontrolę na każdym etapie powstawania wina, począwszy od sposobu uprawy winorośli, doboru właściwych odmian przez etap zbioru, produkcji wina, jego przechowywania i butelkowania.
Spośród 10 winnic skupionych w Sandomierskim Stowarzyszeniu Winiarzy, trzy z nich mają pozwolenie na legalną sprzedaż własnych produktów.
Można je kupić w sklepach, restauracjach, hurtowniach i oczywiście na miejscu, w winnicy.