Kolejny już raz w Grand Hotelu w Kielcach odbył się kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Na miejscu można było nie tylko kupić lokalne produkty producentów zdrowej i tradycyjnej żywności, ale też degustować m.in. tradycyjne wędliny, pieczywo, kozi ser i soki.
– To już trzeci kiermasz, na którym można kupić i spróbować produktów z naszej sieci – powiedziała Barbara Kubiec-Govender, koordynator sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie w Urzędzie Marszałkowskim. – Po raz pierwszy była z nami Farma Jaga, na której hodowane są kozy, a z dawanego przez nie mleka wyrabiany jest aksamitny ser – dodała Barbara Kubiec-Govender.
Tuż obok stoisk trwał pokaz przygotowania pierogów z kaszą jaglaną gierczycką i buncokiem strzałkowskim, który prowadził szef kuchni Grand Hotelu – Rafał Korus.
Kolejny kiermasz sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie odbędzie się 21 czerwca.