W Best Western Grand Hotel w Kielcach odbędzie się Kiermasz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. Będzie możliwość zakupu produktów tradycyjnych, takich m.in. jak chleb bodzentyński i orkiszowy z gospodarstwa ekologicznego z powiatu staszowskiego i owoce z Sandomierszczyzny oraz dżemy i konfitury z powiatu włoszczowskiego i ze Starachowic.
Będą najlepsze świętokrzyskie miody, uhonorowane ogólnopolską nagrodą „Perła”. Nie zabraknie też wyrobów wędliniarskich, produkowanych tradycyjnymi metodami.
Barbara Kubiec – Govender z Urzędu Marszałkowskiego informuje, że ceny tych produktów są niższe niż w sklepach, bo producenci nie naliczają sobie marży. Pojawia się też kontakt między kupującymi i producentami, którzy rozmawiają ze sobą o sposobie wytwarzania danego produktu. Jest to trend, który przyszedł do nas z Zachodu – wyjaśnia Barbara Kubiec – Govender.
Dodatkową atrakcją imprezy będzie pokaz przygotowania zalewajki świętokrzyskiej i możliwość jej degustacji. Odbędzie się on w godzinach od 10.00 do 12.00.
Kiermasz potrwa do wyczerpania produktów. Impreza jest pierwszym z cyklu 8 kiermaszów, które odbywać się będą w tym roku. Kolejny zaplanowano na 5 kwietnia.