Polacy piją coraz więcej whisky. Z danych International Wine & Spirit Research, instytucji która monitoruje sprzedaż alkoholi wynika, że jesteśmy jednym z najszybciej rozwijających się rynków whisky na świecie. W 2013 roku konsumpcja tego trunku wzrosła w Polsce o około 20 proc.
Wśród mocniejszych alkoholi króluje ciągle wódka, statystyczny dorosły Polak wypija jej rocznie prawie 8.5 litra, czyli aż 17 razy więcej niż whisky. Łukasz Sosiński, współwłaściciel największego sklepu stacjonarnego z whisky w Polsce, „Whisky and Wine Place” uważa, że ta różnica będzie powoli się zacierać, bowiem whisky ma nad wódką przewagę.
Łukasz Sosiński podkreśla, że nie ma jednego słusznego stylu picia whisky. Najlepiej jest ją konsumować lekko rozcieńczoną wodą, ale jeżeli smakuje nam bardziej z dodatkiem coli, to nie musimy się wstydzić tego nawyku. Zwłaszcza jeśli dopiero zaczynamy poznawać smak whisky.
Temperatura w jakiej pijemy whisky nie ma znaczenia. Jednak trunek nie powinien być zmrożony, bowiem wówczas traci większość aromatu.