Pierś kaczki w sosie malinowo – żurawinowym, z blanszowanym jabłkiem, aromatyczne polędwiczki wieprzowe z puree z jabłka i czosnku, przepiórka w jabłkach – to niektóre przykłady potraw, przygotowanych przez uczestników I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, zorganizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Głównym tematem dań miało być jabłko.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie 9 szkół, kształcących na profilu spożywczym. Patryk Sala i Konrad Borowski, w rozmowie z Radiem Kielce podkreślali, że jabłko jest ciekawym składnikiem wielu potraw i warto te owoce wykorzystywać w kuchni. Pasują do drobiu i do wieprzowiny, dobrze komponują się także podrobami, podkreślają smak potraw.
Zadaniem kucharzy było również przygotowanie deseru z jabłek. Na stołach pojawiły się m.in.: suflet jabłkowy, strudel w sosie malinowym i jabłka w cieście francuskim.