Cukinia w zalewie musztardowej, szalone ogóreczki, śliwkowa rozkosz i rydze w miodzie – to tylko nazwy niektórych przetworów zgłoszonych do konkursu „Najlepsza Świętokrzyska Domowa Spiżarnia” zorganizowanego po raz drugi przez Terenowy Oddział Agencji Rynku Rolnego w Kielcach.
Przedsięwzięcie ma na celu przypomnienie tradycyjnych metod konserwowania żywności na świętokrzyskiej wsi – informuje dyrektor agencji Maciej Giermasiński. Jury złożone z szefów kuchni znanych kieleckich restauracji i hoteli oceni 60 przetworów, przygotowanych przez członkinie 25 kół gospodyń wiejskich z całego regionu. Wśród zgłoszeń są przetwory z owoców i warzyw oraz grzybów: marynaty, powidła, kompoty i nalewki.
Zwycięskie koła gospodyń wiejskich zostaną nagrodzone nowoczesnym sprzętem AGD. Konkurs rozpocznie się o 14.00 w galerii handlowej Korona w Kielcach.