„Jesień w ekologicznym ogrodzie”- to tytuł wystawy, którą otwarto w Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu. Wydarzenie zostało połączone z tygodniem zdrowego stylu życia.
Na kilku stoiskach można spróbować chleba, przygotowanego na tradycyjnym zakwasie, wiejskiego sera i naturalnego soku jabłkowego. Jest też kącik zdrowej żywności, z owocami, warzywami i ziołami, pochodzącymi z gospodarstw ekologicznych. Uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu przygotowali ekspozycję jesiennych kompozycji. Wykorzystano materiały z łąk, pól i ogrodów, m.in. dynie ozdobne, rajską jabłoń, liście piwonii i kwiaty hortensji. Są tez oryginalne prace, których podstawą są głowy kapusty, z wydrążonymi otworami na kwiaty.
Dyrektor Centrum Kształcenia Rolniczego – Marek Niedbała podkreśla, że wystawa ma wymiar edukacyjny dla uczniów, jest także okazją do zaprezentowania umiejętności młodzieży.
Ekspozycję można zwiedzać do jutra.