Przedstawiciele świętokrzyskich i małopolskich mediów oraz osoby z branży turystycznej tych województw uczestniczą w seminarium wyjazdowym „Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla”. Celem wyjazdu jest zapoznanie się z efektami projektu „Festiwal smaku”, realizowanego przez 3 lokalne grupy działania w 14 świętokrzyskich i małopolskich gminach.
Jego efektem jest opracowanie szlaku kulinarnego z przewodnikiem dla turystów, gdzie pokazane są miejsca, w których można znaleźć tradycyjne produkty i potrawy, pochodzące z gospodarstw rolnych i agroturystycznych oraz niewielkich firm, produkujących żywność – informuje koordynatorka projektu Małgorzata Stanioch.
Miód wełecki, zupa czosnkowa czy pączki z Widuchowy – to przykłady produktów szlaku kulinarnego. Uczestnicy wyjazdu degustowali również „Wino spod Kapturowej Góry,we wsi Pęczelice. Wytwarzaniem napoju zajmuje się właściciel gospodarstwa Damian Galus, a składnikami wina są wiśnie i czereśnie pochodzące z miejscowego sadu.
W sobotę uczestnicy zapoznali się m.in. z działalnością Spółdzielni Producentów Owoców i Warzyw, znanej z wytwarzania dżemu marchewkowego.
W niedzielę w gminach Solec Zdrój, Stopnica i Pacanów odwiedzą kolejne miejsca z regionalnymi produktami i potrawami.