80 uczniów ze szkół specjalnych naszego regionu wzięło udział w konkursie wiedzy o tradycyjnej kuchni województwa świętokrzyskiego, zorganizowanym przez Ośrodek „Radość Życia” w Sandomierzu.
Zmagania składały się z części teoretycznej i praktycznej. Zespoły poszczególnych placówek musiały przygotować wybraną przez siebie potrawę, związaną z województwem świętokrzyskim. Gotowano m.in. zalewajkę i bidulę. Młodzież podeszła do konkursu solidnie, były też emocje, a potem czas na nawiązywanie nowych przyjaźni.
W skład komisji konkursowej oceniającej dania pod kątem tradycji i sposobu podania była m.in. Iwona Łukawska, etnograf z Muzeum Okręgowego w Sandomierzu. Cieszę się, że poprzez konkurs niepełnosprawna młodzież ma okazję przybliżać sobie bogate tradycje kulinarne naszego regionu. Potem będą te umiejętności wykorzystywać w domu czy w gronie znajomych, to bardzo pożyteczne – dodała etnograf.
W konkursie wzięło udział 5 placówek: dwie z Ostrowca, ze Staszowa, Sandomierza oraz Niemienic.