Cztery powiaty: kielecki, sandomierski, ostrowiecki i opatowski uczestniczą w projekcie „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, promującym kulinarne tradycje naszego regionu. Jego efektem ma być wytyczenie szlaku kulinarnego z miejscami, gdzie produkuje się tradycyjną żywność lub serwuje potrawy oparte na regionalnych tradycjach. Powstanie także książka kucharska z przepisami na te potrawy – informuje Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W tym tygodniu odbywają się szkolenia uczestników projektu. Są to producenci żywności oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Wszyscy zgodnie podkreślają, że projekt pozwoli im wypromować swoje wyroby.
Jednym z prowadzących zajęcia jest profesor Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jego zdaniem, projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” jest znakomitą promocją naszego regionu i jego kultury kulinarnej.
Projekt powstaje w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego realizacja potrwa do 2015 roku.