Na rozpoczynających się dziś w Spale Dożynkach Prezydenckich znajdzie się kilka akcentów świętokrzyskich. Asystentem starosty będzie Michał Matuszczyk z Modliszewic, 35-letni rolnik gospodarujący na 260 hektarach, największy producent mleka w naszym regionie.
Goście dożynek będą mogli spróbować specjałów naszej regionalnej kuchni, przygotowanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z zalewajką, karpiem małaszyńskim oraz pieczywem i miodami – informuje Sławomir Neugebauer – dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.
Po południu rozstrzygnięty zostanie konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Nasz region reprezentuje wieniec z Kliszowa w gminie Kije. Jak podkreśla przewodnicząca miejscowego koła gospodyń wiejskich Agnieszka Miśta, prace nad wieńcem trwały 2 miesiące. Jest on wykonany ze wszystkich rodzajów zbóż, kwiatów i ziół.
Dożynki prezydenckie w Spale zainicjował w 1927 roku Ignacy Mościcki. Odbywały się one do 1938 roku. W 2000 roku tradycję tę reaktywował prezydent Aleksander Kwaśniewski.