Przepis na Krupnik Ręczyński i Czeremchówkę podaje Ryszard Siwocha – pszczelarz z Ręczna
Na zakończenie wakacyjnego cyklu kulinarnego przedstawiamy dwa ostatnie przepisy, tradycyjnie w piątek będą to nalewki.
Krupnik Remczyński
DO przygotowania krupniku potrzebować będziemy goździki, cynamon w lasce, wanilię w lasce, imbir, skórkę pomarańczową. Wszystkie te składniki należy zagotować w 1 litrze miodu. Zebrać szumowiny, następnie dodać litr 50% wódki. Nalewka dojrzewa początkowo w słoju 3 miesiące, po których należy ją zlać do innego słoja na kolejne 8 miesięcy.
Czeremchówka
1 kg owoców zalać wódką 50%, dodać szklankę miodu, i przez trzy miesiące trzymać pozwolić jej dojrzewać, podobnie jak w przypadku krupniku zlać do innego słoja na 8 miesięcy,