Pierogi Biesiadne, przygotowane przez członkinie stowarzyszenia Jagienka z Oblęgorka okazały się najlepsze, w konkursie przeprowadzonym podczas Święta Pieroga Świętokrzyskiego, zorganizowanego w Bobrzy.
W konkursie oceniano 36 rodzajów pierogów. Oprócz tradycyjnych, z serem, mięsem oraz z kapustą i grzybami pojawiły się też smakołyki z kaszą, soczewicą, brokułami, papryką, a nawet z mortadelą. Zaproponowano też pierogi na słodko- z borówką amerykańską i śliwką. Gospodynie uważają, że na farsz do pierogów nadaje się niemal wszystko.
Święto w Bobrzy wywodzi się z tradycji lepienia pierogów na wigilię, organizowanej od 7 lat dla mieszkańców tej miejscowości i okolicznych wiosek- wyjaśnia sołtys Bobrzy Stanisław Banaś. 4 tysiące pierogów oraz ciasta, przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, degustowali mieszkańcy i liczni goście festynu.
Były konkursy, gry i zabawy, pokazy ginących zawodów i występy artystyczne. Święto pieroga zakończy dyskoteka pod gwiazdami, która potrwa do północy.