Parzybroda świętokrzyska, przyrządzana w powiecie staszowskim według przepisu Marcina Kłapsi
Prezentowaliśmy już przepis na Parzybrodę chłopską przygotowywaną z białej kapusty. Z Rytwian pochodzi przepis na Parzybroda świętokrzyską.
Przygotować połowę słodkiej kapusty, połowę kiszonej. Osobno gotować ziemniaki. Przygotować zasmażkę na boczku. Kapustę doprawiać dwakroć. Do gotowanej zasmażanej kapusty dodać odrobinę startego surowego ziemniaka. Dodać warzywa, marchewkę, pietruszkę, seler, majeranek, czosnek, doprawić solą i pieprzem. To wszystko połączyć, powstanie gęsta konsystencja. Na końcu dodać zasmażkę. Pozostawić potrawę na wolnym ogniu, by „pyrkała sobie” około dwóch-trzech godzin, pozwalając ziemniakom rozgotować się.
Istnieje też Parzybroda ormiańska, którą podaje się z jagnięciną.