Przepis podaje Gabriela Król, właścicielka ekologicznego gospodarstwa agroturystycznego „Zagroda Królów”, prezes stowarzyszenia „Gęś Kielecka z Tradycjami”.
Jabłka najpierw przypiec na maśle klarowanym, posypać majerankiem i szałwią. Gęś nadziewać jabłkami i posiekanym lub zmielonym przez maszynkę wątróbką, żołądkiem, doprawić dodatkowo ziołami, i upiec. By mięso było soczyste należy piec gęś w gęsiarce z rusztem, najpierw nalewamy wody, by wytworzyła się para, wtedy włożyć tuszkę. Para i ciśnienie w gęsiarce powoduje to że wszystkie soki są zamknięte, potem piekąc już w piekarniku otrzymujemy soczystą gęś.
By zarumienić skórkę, wystarczy pod koniec pieczenia, otworzyć naczynie, polać wytworzonym sokiem, lub dla pikantności – miodem wymieszanym z pieprzem i musztardą, i następnie wstawić na kilka minut do piekarnika. Gorący płomień, temperatura, spowoduje że skórka zrobi się rumiana i chrupiąca.