Przepis podaje Ewa Konopka, współautorka poradnika z przepisami „Jak przyrządzić smaczna wołowinę”, przewrotnie poda dziś sposób na bezmięsną zdrową kaszę gryczaną w dwóch wersjach, na słono z jarzynami i na słodko z owocami.
Na słono
Przygotować kaszę na sypko, z dodatkiem łyżki masła, do której należy dodać dużo gotowanych warzyw, najlepiej gotowanych osobno: marchewkę, fasolkę szparagową, bób. Warzywa polać świeżym roztopionym masłem. Zmieszać z kaszą.
Potrawę można odgrzewać lub podawać w temperaturze pokojowej, np. ze zsiadłym mlekiem. Można dodać ser biały, szczypiorek, zioła.
na słodko
W trakcie uparowywania lekko osolić kaszę, dodać łyżkę masła, szczyptę cynamonu, pokrojone śliwki pestkowane, morele, polać słodką lub bitą śmietaną.