Przepis podaje Irena Dygas, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Green Wood w gminie Daleszyce
Gotowane ziemniaki należy przekręcić przez maszynkę. Dodać tyle samo surowych ziemniaków, startych na tarce, wyciśniętych z soku. Mieszać, otrzymując ciasto na pyzy.
Farsz (podobny do tego na pierogi) przygotować z mięsa gotowanego. Nasza gospodyni poleca karkówkę. Dodać gotowaną kapustę, podsmażaną cebulkę, doprawiać pieprzem i solą. Wszystko to przekręcić przez maszynkę.
Z masy na pyzy, formować kulki, gnieść na płasko, wkładać farsz, i sklejać owalnie.
Pyzy najlepiej gotowac w krochmalu, gdyż gotowane w czystej wodzie, stają się porowate, gdyż woda „wyciąga” z ciasta skrobię. Gotowane w krochmalu pozostają gładkie i zaokrąglone. Gotować we wrzątku 5-8 minut.
Do okrasy używać cebulki w oleju, lub słoninki.
Najlepiej smakują podane prosto z wody.