Miód pitny dwójniak owocowy „Wiszniak kielecki” – przepis podaje kielczanin Michał Kiziński
Miód Pitny Dwójniak Owocowy „Wiszniak Kielecki”
Składniki:
– miód pszczeli wielokwiatowy
– woda
– wiśnie dobrej starej nie deserowej odmiany
– drożdże winiarskie
– pożywka dla drożdży
Sposób przygotowania: Miód, wodę oraz sok wymieszać w proporcjach na brzeczkę dwójniaka zastępując 20-25% wody sokiem z wiśni w zależności od upodobań. Brzeczkę dobrze napowietrzyć i dodać odpowiednią ilość pożywki dla drożdży. Aktywne drożdże uwodnić a następnie dodać do brzeczki. Pojemnik z fermentującym nastawem umieścić w pomieszczeniu o temperaturze 14-18 O C. W początkowym etapie fermentacji często mieszać. Brzeczka dwójniaka ciężko i długo fermentuje.
Po skończonej fermentacji miód zlać znad osadu do czystego i odkażonego pojemnika. Odstawić do klarowania. W razie potrzeby zlewać znad osadu. Trunek powinien dojrzewać co najmniej około 3 lat.