Kalmuki babuni przypominają pyzy ziemniaczane z nadzieniem z kaszy i grzybów.
Przepis na kalmuki podaje Maria Kostrzewa, z koła gospodyń wiejskich w Rykoszynie.
Składniki: 2 kg surowych ziemnniakow, kilo ugotowanych ziemniaków, pół kg kaszy jęczmiennej, dodać dwie cebule usmażone na tłuszczu, 30 dkg słoniny, pół kg grzybów ugotowanych, sól pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Ugotować kaszę, usmażyć cebulkę ze słoninką, ugotować grzyby i przekręcić przez maszynkę (lub pokroić w drobną kosteczkę), dodać sól i pieprz. Wszystko to dodajemy do kaszy.
Ciasto: 2 kg surowych ziemniaków utrzeć na tarce (odcisnąć z wody przez lnianą szmatkę), kilogram gotowanych ziemników zmielić w maszynce, wymieszać razem, doprawcić solą.
Wkładać farsz, zwijać na okrągło.
W dużym garnku ugotować osoloną wodę, wrzucić kalmuki, gotować 30 minut, pokrasić słoninką z cebulką, i tak podawać.