W świętokrzyskich lasach po pierwszych wysypach na razie nie ma zbyt wielu grzybów. Powodem brak opadów. Jednak w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach dyżurują eksperci, którzy bezpłatne udzielają porad dotyczących zebranych okazów.
Ewa Szymańska z Sanepidu radzi, aby zbierać wyłącznie grzyby dorosłe i w pełni ukształtowane. Ostrzega, że zatrucie nimi może mieć poważne konsekwencje. Jeśli po ich spożyciu będziemy mieli ból brzucha, biegunkę, czy gorączkę musimy natychmiast udać się do lekarza.
Jeżeli mamy wątpliwości z rozpoznaniem grzybów jadalnych możemy skorzystać z atlasów, zdjęć w Internecie, albo porady ekspertów, którzy w kieleckiej stacji zbadają od ręki znalezione okazy. Zaleca, aby przynosić całe grzyby, a nie tylko ich kapelusze lub jakieś fragmenty. Pozwala to na wydanie precyzyjniejszej i szybszej opinii.
Porady udzielane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00.