Wędzone udka z gęsi kieleckiej przygotowane na fasoli Jaś i kaszy pęczak według przepisu Gabrieli Król, właścicielki gospodarstwa ekologicznego i agroturystycznego „Zagroda Królów”.
Przygotowanie: Na noc trzeba namoczyć wędzone udka, namoczyć także kaszę i fasolę. Rano wypłukać udka, kaszę i fasolę. Pani Gabriela przygotowuje potrawę w garnkach kamionkowych. Garnek należy delikatnie namoczyć, wsypać wypłukaną wcześniej kaszę i fasolę, na wierzchu wypłukane udka, zalać wodą by przykryła składniki, na wierzch dodać pokrojoną drobno cebulę, paprykę (ostrą lub słodką), niedużo tłuszczu z gęsi.
Można także dodać ząbek rozdrobnionego czosnku.
Tak przygotowane i ułożone składniki wkładamy do piekarnika. Gotowanie trwa długo. Po ok. dwóch godzinach sprawdzamy czy sos nie wyparował, jeśli tak dodajemy wody. Możemy też delikatnie wymieszać. Dodajemy do sosu 3-4 całe jajka surowe, należy pamiętać by były dobrze wymyte. Po kolejnych 2 godzinach, wszystkie składniki powinny być miękkie.
Następnie oddzielamy od kości mięso, kroimy w plasterki, jajka obieramy i także kroimy w plasterki. W garnku kamionkowym układamy warstwami fasolę z kasza, pokrojone w plastry mięso, ponownie fasolę z kaszą, jajka, i przykrywamy całość pozostałą kaszą. Można też całość zapiec by przyrumienić wierzch.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można podawać z pajdą chleba.