Kaczka z jabłkami i żurawiną przygotowywana przez stowarzyszenie Piaskowe Babki w Piasku małym w gm. Solec Zdrój.
Przepis podaja: Małgorzata Mucha i Anna Bujalska.
Składniki: kaczka ok 2kg, dwa jabłka, ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz.
Składniki na farsz: kasza gryczana, 5 łyżek żurawiny, dwa jabłka, mała cebula, jajko, łyżka masła, goździki, szczypta cynamonu, sól i pieprz.
Taką sprawioną kaczkę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną kaczkę zalewamy czerwonym winem i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia przygotowujemy farsz: cebulkę obieramy, siekamy, przesmażamy na maśle, dodajemy jabłka obrane, i pokrojone w ćwiartki, a także żurawinę. Dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawiamy goździkami, solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Do masy wrzucamy roztrzepane jajko, nadziewamy farszem kaczkę, spinamy i pieczemy.