Nalewka na miodzie Jana Charzewskiego, pszczelarza z Opatowca
SKŁADNIKI:
1 litr miodu jasnego (rzepak, akacja)
1 litr spirytusu
2 cytryny
1 szklanka wody
7-8 goździków
PRZYGOTOWANIE:
Cytryny umyć, pokroić w kawałki. Pokrojoną cytrynę włożyć do dużego słoja, zalać spirytusem i odstawić na 5 dni.
W czwartym dniu, miód (1 litr) zagotować w garnku 3-litrowym. Po zagotowaniu odstawić z ognia, zebrać pianę z miodu i wyrzucić. Ponownie zagotować, zebrać pianę i odstawić. W małym rondelku zagotować wodę (1 szklankę) wraz z 7-8 goździkami. Gotować przez 2-3 min. Następnie odcedzić wodę z goździków. Odcedzoną wodę dodać do miodu i zagotować.
Odstawić do ostudzenia do następnego dnia. W 5 dni od zamoczenia cytryn w spirytusie zebrać pianę z miodu, wlać spirytus przez sitko do miodu, wymieszać. Wycisnąć kawałki cytryn ze spirytusu – uzyskany spirytus po przecedzeniu wlać do miodu. Dobrze wymieszać i rozlać do butelek.