Gęsina to zdrowe i niezwykle smaczne mięso.
Proponujemy Państwu przepis na gęsinę w suszu owocowym dębniackim.
Przepis podaje Krystyna Wilk, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Krystyna w Zatropiu koło Chęcin.
Gęś po oczyszczeniu należy poporcjować. Przygotowujemy marynatę z oleju, majeranku, czosnku, dodając sól pieprz do smaku. Należy natrzeć każdy kawałek mięsa przygotowaną marynatą, i odstawić do następnego dnia.
Następnie obsmażamy mięso w tłuszczu do nabrania koloru.
Suszone gruszki, jabłka, śliwki wędzone moczony najlepiej w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym ze szczyptą cukru. Odstawiamy na ok godzinę. W tym czasie, susz mięknie, nabiera aromatu suszowo-pomarańczowego,
Następnie obsmażone mięso przekładamy do rondla, jeśli dysponujemy szybkowarem, na ok godziny, jeśli nie, mięso będzie się piec do 2-3 godzin, by mięso nabrało kruchości i miękkości.
Gdy mięso jest miękkie, wlewamy susz z sokiem, podlewając winem. Kończymy przygotowywanie potrawy z odkrytą pokrywą, na zmniejszonym ogniu, by w ok 20 minut sok odparował.
Wędzonka nadaje aromat i zapach, oraz urozmaica smak mięsa.