W tym roku Krupnik Celiny zajął pierwsze miejsce w Świętokrzyskiem Konkursie na nalewki i miody pitne z Modliszewicach.
Krupnik Celiny receptury Stanisława Gratki z gospodarstwa agroturystycznego „Gratka” w Celinach – dobry na rozgrzewkę i bóle sercowe. Pan Stanisław przygotowuje swój krupnik rokrocznie od kilkunastu już lat.
Składniki to miód, zioła i spirytus. Pan Stanisław najchętniej używa miodu z własnej pasieki.
Najpierw należy zagotować zioła. Można używać lokalnych, ale pan Stanisław preferuje zioła południowe, rozgrzewające takie jak cynamon, goździki, ziele angielskie, wanilię, gałkę muszkatałową, imbir, kilka ziaren kawy i kilka ziaren pieprzu. Ziła te należy zagotować, i przez parę minut gotować. Następnie odstawić do wystudzenia.
W drugim naczyniu doprowadzamy do wysokiej temperatury miód, zbieramy z wierzchu „szumowainy”, powstałe podczas podgrzewania.
Wszystko razem(miód i wywar ziołowy) wlewamy do kotła, dolewając drugie tyle spirytusu. Odstawiamy na tydzień, później przelewamy do butelek, i korkujemy.