Pastę borowikową przygotowuje się z dojrzałych borowików, najlepiej królewskich charakteryzujących się zółto-zielonkawym sitem.
Przepis na pastę borowikową prezentuje Barbara Wojciechowska, właścicielka gospodarstwa agroturystyczna Pyzówka w Głuchowie – Lasach koło Rakowa
Suszone grzyby, należy umyć, zalać niewielką ilością wody, z dodatkiem łyżki masła, przypraw: soli, vegety. Dusimy, do zmięknięcia, następnie odcedzamy, i pozostawiamy do odsączenia, nawet na całą noc.
Następnie mielimy bardzo drobno (na pył) np maszynką do mięsa. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie zmielonych borowików z pieprzem, vegetą (do smaku), dobrym masłem. Powstaje pyszna masa, nasza pasta borowikowa, którą można przełożyć do słoiczków.
Pastę najlepiej podawać z białym pieczywem, np. z bagietką, gdyż z kwaśnym chlebem zatraca delikatny swój smak.