Zupa z karpia koneckiego, specjalność gospodarstwa agroturystycznego „Kalinowy Młyn” we wsi Rudzisko.
Przepis prezentuje Barbara Kolasińska-Danielak
Karpia należy oprawić, wyfiletować, mięso filetowe pokroić w większą kostkę. Wywar gotować w dużej ilości cebuli, na kręgosłupach, niekoniecznie dokładnie obranych, z łbami karpia. Gotujemy długo, nawet do 2 godzin, pozwalając zupie nabrać smaku i aromatu. Po tym czasie przecedzamy rosół, i na gorący zagotowany wrzucamy na ok 10 minut pokrojone wcześniej części ryby. Podawać można z kluseczkami lanymi, lub grzankami z białej bułki. Doprawiamy według uznania.










![Karol Okrasa poleca na Wielkanoc serwatczankę [OGLĄDAJ] - Radio Kielce 11.1.2017 Kielce. W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbył się konkurs kulinarny, przewodniczącym jury był restaurator Karol Okrasa. / Jarosław Kubalski / Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2017/01/jk170111-okrasa02-145643-350x250.jpg)


