Niedziela to ostatni dzień Jarmarku Wielkanocnego, który odbywa się w Rynku Starego Miasta w Sandomierzu. Zimowa pogoda pokrzyżowała plany organizatorom i wystawcom. Przyjechało znacznie mniej kupców i wytwórców regionalnych produktów, ale i tak – jak mówią klienci, można coś ciekawego, a przede wszystkim smacznego kupić.
Dużym zainteresowaniem cieszą się naturalne sery z różnymi dodatkami z gospodarstwa państwa Łukasików ze Strzałkowa koło Buska Zdroju. Gospodarstwo należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. Na stoisku jest m.in. ser z cebulą i cytryną, z aronią, grzybami i wieloma innymi przyprawami, jest także ser dojrzewający. Smakosze regionalnego piwa i wina także mają duży wybór, ponadto jest ręcznie malowane szkło, miody, ozdobne świece, pieczywo i wyroby cukiernicze z Wilna. Większość produktów można degustować. Jarmark zakończy się około godziny 16.00.
Grażyna Szlęzak-Wójcik