W Wielką Sobotę, w kościołach zgodnie z tradycją święcone były pokarmy przeznaczone na świąteczny stół. Wieczorem w kieleckiej bazylice katedralnej odbyła się msza święta Wigilii Paschalnej, której przewodniczył ordynariusz kielecki ksiądz biskup Kazimierz Ryczan.
Podczas nabożeństwa poświęcony został ogień i woda, a wierni odnowili przyrzeczenia składane podczas chrztu.
To najpiękniejsza i najbardziej symboliczna liturgia katolicka. Nawiązuje do historii zbawienia i jego najważniejszych elementów począwszy od stworzenia świata, przez wyprowadzenie Izraelitów z Egiptu, aż do zmartwychwstania Chrystusa. Jego symbolem jest świeca paschalna.
Zwyczaj święcenia pokarmów znany jest w Polsce od XIV wieku, przypomina Janina Skotnicka etnograf z Muzeum Narodowego w Kielcach. Przez cztery stulecia, pokarmy święcono w domu, bowiem ludność przygotowywała ich tak duże ilości, że nie zmieściłyby się do tradycyjnego koszyka wielkanocnego. Dopiero w XVIII wieku święcenie pokarmów odbywało się w kościołach. W tradycyjnej święconce nie może zabraknąć chleba, soli, chrzanu, masła, ciast, a także symbolu życia, czyli jajka oraz baranka – symbolu zmartwychwstałego Jezusa.
Marek Orkisz/ Iwona Murawska