Restauratorzy oraz przedstawicielki kół gospodyń wiejskich będą się starali udowodnić, że ze świętokrzyskich ryb można przyrządzać bardzo smaczne i zdrowe potrawy. Najlepsze z nich będą promowane. To cel konkursu „ Świętokrzyska ryba na świątecznym stole”, który zorganizowała wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka Koruba.
Rzecznik wojewody Agata Wojda informuje, że ci, których pasjonuje gotowanie będą mogli przesłać do urzędu swoje ulubione przepisy. Z tej grupy zostanie wyłonione 10 osób, które zostaną zaproszone na finał zaplanowany na 14 grudnia.
Agata Wojda mówi, że potrawy mają mieć świąteczny charakter i powinny być związane z regionem. To już kolejny konkurs kulinarny zorganizowany przez wojewodę Bożentynę Pałkę Korubę. Pokłosiem poprzednich jest książeczka „ W krainie świętokrzyskich smaków” w której można znaleźć m.in. przepis na karpia faszerowanego kaszą w galarecie oraz gulasz rybny. Osoby zainteresowane mogą wysyłać swoje propozycje do 2 grudnia. Regulamin konkursu można znaleźć na stronie urzędu wojewódzkiego.
Anna Roży