21 sierpnia 2011 r.
Śliwki pod najróżniejszą postacią można było znaleźć na czternastym już święcie śliwki, które odbyło się w Szydłowie. To największe zagłębie śliwkowe w regionie. Są tam sady o łącznej powierzchni 1000 hektarów, w których uprawia się, aż 30 odmian.
Podczas święta prezentowana była m. in. metoda, jaką w dziewiętnastym
wieku wykorzystywano do suszenia śliwek. Aby owoce były smaczne i
nadawały się do dalszego wykorzystania należy suszyć je co najmniej 48
godzin – mówi Ireneusz Józefowski.
Odwiedzający zamkowy dziedziniec mogli nie tylko spróbować śliwek prosto
z suszarni, ale też poznać kilkadziesiąt odmian tych owoców.
W czasie czternastego święta śliwki nie zabrakło dodatkowych
atrakcji – występów zespołów, kiermaszy, czy stoisk promocyjnych.
Konrad Trela
20 sierpnia 2011 r.
Dwudniowe Święto Śliwki rozpoczyna się w sobotę na Placu Zamkowym w Szydłowie. Te owocowe dożynki odbywają się już po raz 14. Szydłów to największe w kraju zagłębie śliwkowe. W sadach o łącznej powierzchni ponad 1000 hektarów uprawia się 30 odmian tych owoców.
Dzięki unijnej pomocy, szydłowscy sadownicy unowocześnili swoje gospodarstwa, między innymi powstało wiele chłodni- informuje Jarosław Zapart, sadownik, a jednocześnie przedstawiciel Komitetu Organizacyjnego Święta Śliwki.
Na uczestników 14. Święta Śliwki czeka wiele atrakcji: degustacja owoców i przetworów, pokaz suszenia śliwek, wystawy sprzętu sadowniczego, kiermasze rękodzieła ludowego oraz koncerty estradowe.
Ewa Okońska