W Winnicy Zbrodzice na Ponidziu właśnie rozpoczął się sezon na winorośle. Na krzewach widać już spore liście, a między nimi – zalążki owoców. Za dwa tygodnie winiarze przystąpią do selekcji latorośli. A na razie w winnicach trwa koszenie i odchwaszczanie.
– To drobne prace, ale niezbędne, które w dużej mierze wpłyną na przyszłe zbiory – wyjaśnia odpowiedzialna za marketing i promocję Aneta Sikora z Winnicy Zbrodzice. Dodaje, że głównymi odmianami w położonej 5 kilometrów od Buska-Zdroju winnicy są: solaris – biała odmiana i regent – czerwona.
– To odmiany odporne na niskie temperatury, na różnego rodzaju choroby grzybicze, dzięki czemu mamy pewność, że co roku będziemy mieli odpowiedni zbiór. W tym momencie nasze rośliny potrzebują deszczu, z kolei przy zbiorach potrzebujemy słońca, aby jak najwięcej pojawiło się w gronach cukru, który przefermentuje w alkohol – dodaje.
Cukier w gronach jest niezbędny w produkcji wina. To od niego później będzie zależała jego dobra jakość. Obecnie plantatorzy nie są jeszcze w stanie odpowiedzieć, czy w tym roku zbiory będą udane. Wspominają, że ubiegły rok był dla nich trudny. Warunki pogodowe nie sprzyjały winoroślom, co wpłynęło na późną wegetację. W efekcie wina dobrej jakości może być mniej niż przed rokiem. To się okaże wkrótce, bo wino z rocznika 2021 nie zostało jeszcze rozlane do butelek. Jeszcze jest w kadziach.
– Wino czerwone, aby dojrzeć potrzebuje ok. 2 lat. Na ten moment możemy rozmawiać o roczniku 2020. Średnio, w zależności od roku, produkujemy od 7 do 10 tys. butelek – wylicza.
Aneta Sikora dodaje, że dużym problemem w uprawie może być także szara pleśń. Łakome na grona są także ptaki i osy.
– Jeżeli chodzi o szkodniki, to one nam najbardziej zagrażają. Na szpaki możemy rozłożyć siatkę ochronną, ale osy mogą zniszczyć plony i spowodować straty – dodaje.
Szczep regent, szczególnie jego młode krzewy, w porównaniu do odmiany solaris potrzebuje więcej ciepła. Zimą jest okrywany trocinami, żeby mógł utrzymać wyższą temperaturę.
Zbiór pierwszej odmiany solaris rozpocznie się w połowie września. Późniejsze odmiany zostaną zebrane na przełomie września i października.
Winnica Zbrodzice to plantacja o powierzchni 2 ha. Została założona w 2004 roku, a już po 3 latach powstał pierwszy trunek.
Właściciele nie utrzymują się jedynie z produkcji wina. Od 2010 roku oferują możliwość noclegu i zwiedzanie winnicy.