Mieszkanki wsi działające w kołach gospodyń wiejskich i innych stowarzyszeniach – mogą powalczyć o atrakcyjne nagrody finansowe. Rozpoczyna się 7. edycja konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”.
Jego celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Zgłoszone do konkursu potrawy muszą wiązać się z terenem, na którym działa dana organizacja. Przepis powinien być oparty na lokalnych produktach i płodach rolnych, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie.
Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach informuje, że w tym roku zwiększyła się pula nagród finansowych w konkursie. Zmiana dotyczy także etapów. Konkurs zaczyna się od powiatu, następnie jest etap wojewódzki i ogólnokrajowy. Na każdym z nich za zdobycie pierwszych trzech miejsc są nagrody pieniężne. W przypadku rywalizacji na szczeblu regionalnym, zdobywca I miejsca otrzymuje 5 tys. zł, a dwóch kolejnych odpowiednio: 3,5 tys. zł oraz 2 tys. zł. Na etapie krajowym nagrody są znacznie wyższe. Za pierwsze miejsce przewidziano nagrodę w kwocie 25 tys. zł, a za dwa następne przewidziano odpowiednio: 15 i 10 tys. zł.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są wyłącznie drogą elektroniczną, za pomocą formularza znajdującego się na stronie bitwaregionow.pl. Stąd zgłoszenie trafi do oddziału KOWR, właściwego dla działalności danego koła gospodyń wiejskich. Termin przyjmowania zgłoszeń upłynie 31 maja. Konkurs rozpoczyna się w czerwcu.
W ubiegłym roku wojewódzki etap konkursu „Bitwa regionów” wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Rzeczycy Mokrej w gminie Dwikozy, w powiecie sandomierskim. Zgłoszoną potrawą był młody kurczak w otulinie ze słoniny, na zasmażanej kapuście z pomidorami i z kluskami siwuchami.
Organizatorami konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy pomocy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.