W maju można korzystać z leczniczych właściwości czosnku niedźwiedziego. Jest on naturalnym antybiotykiem.
Ziołoznawca Justyna Pargieła informuje, że czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości do zwykłego czosnku, ale nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu.
– Czosnek niedźwiedzi był zawsze stosowany w kuracjach wiosennych oczyszczających i wzmacniających. Podobnie miały go stosować niedźwiedzie, jako swoją pierwszą żywność po zimowym śnie – wyjaśnia.
Dodaje, że czosnek zawiera dużo witaminy C i substancje z siarkoorganicznym związkiem alliina, działającym odkażająco.
– Czosnek zalecany jest przy dolegliwościach związanych z nadciśnieniem, początkami miażdżycy, dolegliwościami oddechowymi, jak zapalenie płuc i oskrzeli – wymienia Justyna Pargieła.
Czosnku niedźwiedziego w przeciwieństwie do większości ziół nie suszymy, ponieważ po takiej obróbce traci on swoje właściwości lecznicze. Justyna Pargieła poleca jedzenie go na surowo, jako dodatku do surówek w formie pesto, które można przechować przez kilka tygodni.
Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, dlatego warto go posadzić w swoim ogrodzie, aby móc korzystać z jego właściwości leczniczych.
Przepis na pesto:
trzy szklanki porwanych liści czosnku niedźwiedziego
pół szklanki prażonych ziaren słonecznika
2-3 łyżki parmezanu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wszystkie składniki blendujemy. Pesto można podawać jako dodatek do makaronu i chleba.