Kielecki Bank Żywności rozpoczyna projekt „Społeczności nie marnują”. Jego założeniem jest zaangażowanie społeczności lokalnych do wypracowania rozwiązań ograniczających skalę marnowania różnych zasobów oraz współpraca z samorządami na rzecz uwzględnienia tego typu działań – informuje Katarzyna Lipka-Szostak z Federacji Polskich Banków Żywności.
– Dla nas jest bardzo ważne nie marnowanie różnego rodzaju zasobów. Przede wszystkim oczywiście żywności, ale też wody, czy prądu. Idea „zero waste” jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zafascynowały nas takie akcje jak „Społeczności nie marnują”, które już realizowane są m.in. we Francji i we Włoszech – dodaje.
Aby efekty osiągane przez zaangażowanych i świadomych konsumentów miały odpowiednią skalę, niezbędna jest aktywna praca u podstaw i dalsza promocja idei „zero waste”. Właśnie w tym celu powstał projekt „#Społeczności nie marnują”.
Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności informuje, że w ramach projektu w Kielcach odbędą się spotkania edukacyjne z mieszkańcami.
– Takie spotkania odbędą się m.in. na osiedlach Sady i KSM. Przeprowadzimy też kampanię, która będzie miała za zadanie podsumować cały ten projekt. Myślę, że wypracujemy jakieś sposoby na to, jak nie marnować zasobów oraz założenia, jak ta idea mogłaby się rozwijać w Kielcach – dodaje Anna Mazur.
Oprócz Kielc, projekt „Społeczności nie marnują” realizowany jest także w Olsztynie, Warszawie, Łodzi i Ciechanowie. Trwać będzie do listopada.