W skansenie etnograficznym w Tokarni królowały w niedzielę rośliny. Podczas rodzinnej imprezy „Zielonym do góry”, przez cały dzień można było dowiedzieć się wszystkiego na temat ogrodnictwa i pielęgnacji roślin.
Nie zabrakło także warsztatów muzealnych, a na stoiskach w ramach „Jarmarku Zielonej Zośki” można było znaleźć wiele naturalnych wyrobów wyprodukowanych przez producentów z regionu świętokrzyskiego.
Aleksandra Imosa, z Muzeum Wsi Kieleckiej, podkreśliła, że jedną z najciekawszych atrakcji było stoisko z roślinami.
– Każdy kto posiada roślinę, której chciał dać nowy dom miał taką okazję. Przygotowaliśmy w tym celu specjalne stoisko. Można było znaleźć takie rośliny, jak pomidory, begonie, sukulenty, miętę i inne. Z kolei dzięki nadleśnictwu z Pińczowa i Jędrzejowa były z nami też drzewa. Leśnicy przywieźli świerki, brzozy, lipy. Wszystkie czekały na zabranie i posadzenie w ziemi – podkreśla.
Podczas imprezy odbył się również „Jarmark Zielonej Zośki”, na którym można było znaleźć lokalne i regionalne produkty spożywcze od producentów z Kielecczyzny, Ponidzia czy ziemi sandomierskiej.
– Była z nami Izba Produktu Regionalnego, a także stoiska z dżemami i przetworami z jagody kamczackiej czy śliwki szydłowskiej. Nie brakowało serów z Ponidzia, a także naturalnych soków oraz olejów lnianych i konopnych. Wyłącznie produkty roślinne, czyli samo zdrowie – dodaje.
Dodatkowo osoby, które odwiedziły skansen mając na sobie zielony element stroju mogły liczyć na prezent – nasiona rzeżuchy, rzodkiewki lub lucerny.