Regionalne potrawy, muzyka ludowa oraz rekordowa frekwencja. W skansenie w Tokarni trwa drugi dzień 6. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków.
Impreza zdominowana jest przez ukraińskie akcenty. Dania przygotowują kucharze z fundacji AWANS Kielce, a dochód z nich zostanie przeznaczony dla młodzieży z Ukrainy, która uczy się w ich placówkach, mówi Kamila Orlińska z biura fundacji.
– Fundacja przygotowała ofertę gastronomiczną, która składa się z barszczu ukraińskiego, pierogów ukraińskich i pielmieni, czyli pierożków faszerowanych mięsem wołowo-wieprzowym. Dodatkowo mamy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem i rękodzieło wykonane przez dzieci – informuje sekretarz.
Stoisko z regionalnymi przysmakami przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Korale Radostowej” z Bęczkowa.
– Wczoraj dzień obfitował w różnego rodzaju pierogi i pieczony przez nas chlebek ze smalcem. Dziś są naleśniki, racuchy, babeczki i ciasta. Mamy także zakwas z buraka bęczkowskiego, ponieważ stawiamy na regionalne smaki, naleśniki z dżemem truskawkowym z bęczkowskich pól, a także pancakes z bęczkowskim miodem – zachęcają Zofia Znojek przewodnicząca KGW oraz Karolina Matuszewska, zastępca.
Wyjątkową atmosferę i regionalne potrawy podkreślają także turyści z Bełchatowa, którzy na festiwalu smaków w Tokarni są po raz drugi.
– Chcielibyśmy mieć taki festiwal w naszym województwie, choć raz na dwa lata. Jesteśmy tu po raz drugi, ponieważ pandemia uniemożliwiła nam cykliczne wycieczki, ale jeśli zdrowie i fundusze pozwolą to z pewnością będziemy tu jeszcze nie raz – podkreśla turystka.
Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni uważa, że w tym roku może paść rekord frekwencji.
– W Parku Etnograficznym w Tokarni cudownie rozpoczęliśmy sezon. 6. Świętokrzyski Festiwal Smaków okazuje się dla nas wielkim sukcesem. Wczorajszy dzień był dla naszych pracowników nie lada wyzwaniem, bo frekwencja była bardzo wysoka. Nie mamy jeszcze wszystkich danych, ale podejrzewamy, że padł rekord. Do tej pory nie mieliśmy tak dużego zainteresowania wydarzeniem w Tokarni – dodaje rzecznik.
Festiwal zakończy się dziś o godzinie 18.00. Do skansenu w Tokarni można dojechać z Kielc specjalnym autobusem linii T.