Sklepy mięsne są najchętniej odwiedzanymi w trakcie majówki. Klienci zaopatrują się w nich w produkty, które trafią na ruszt. Jak się okazuje, kielczanie najchętniej wybierają karczek i boczek. Dużym zainteresowaniem cieszą się także gotowe zestawy mięs i wędlin.
Pracownica sklepu „Zychowicz” w Kielcach mówi, że konsumenci chętnie sięgają też po polędwiczki drobiowe w sosie musztardowo- majonezowym, paluszki grillowe i mięso mielone owinięte boczkiem. Regionalnym przysmakiem są z kolei kiszki ziemniaczane, czyli mięso mielone z ziemniaczkami.
Większość klientów zaopatrzyła się w mięso jeszcze przed majówką, jednak sprzedawcy cały czas są przygotowani na wzmożony ruch.
– Jeśli chodzi o kiełbasy to dominuje wieprzowo- wołowa kiełbasa „wiejska na ruszt” – mówi ekspedientka.
– Obserwujemy wzmożony ruch podczas majówki, jednak większość klientów zaopatrzyła się w mięso już wcześniej. Jednak cały czas jesteśmy przygotowani, by klienci mieli możliwość zrobienia zakupów każdego dnia aż do zamknięcia sklepu- dodaje pracownica
Kilogram kiełbasy wiejskiej na ruszt kosztuje 28,99 zł, natomiast kilogram karczku, to 22,90 zł. Taka porcja mięsa wystarcza na przygotowanie 6 steków.