Lokalne produkty spożywcze można kupić, podczas odbywającego się na nadwiślańskim bulwarze IV Targu Sandomierskiego. Lokalna Organizacja Turystyczna Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej w ten sposób promuje potencjał miejscowych producentów, którzy sprzedają tam, m.in.: dżemy, konfitury i soki. Są także sery regionalne, wina oraz miody.
Mateusz Zygmunt, właściciel pasieki w miejscowości Łążek, w gminie Łoniów przywiózł na targ bogaty wybór miodów kremowanych z dodatkami owoców, np. czarnej porzeczki, truskawki, mięty.
– To jest taka nowość, dwa w jednym, czyli miód i owoce. Nie wszyscy wiedzą, gdzie takie rzeczy kupić, a takie targi umożliwiają zrobienie niecodziennych zakupów – podkreśla pszczelarz. Miód fasolowy Mateusza Zygmunta zdobył w ubiegłym roku prestiżową nagrodę, czyli poznańską Perłę i również można go nabyć na Targu Sandomierskim.
Leszek Kawalec, producent fasoli wrzawskiej ma na swoim stoisku m.in. przetwory z tej rośliny strączkowej. To np. fasola w zalewie solnej, w sosie pomidorowym oraz cztery rodzaje past fasolowych z różnymi dodatkami np. z suszonymi pomidorami. Producent przekonuje, że rolniczy handel detaliczny, to bardzo dobre rozwiązanie dla osób prowadzących niewielkie gospodarstwa, ponieważ dzięki temu mogą podreperować domowy budżet.
Targ jest także okazją do zaprezentowania oferty Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego. Na stoisku tego stowarzyszenia serwowane są świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw.
Stoiska z produktami regionalnymi będą nad Wisłą do godziny 18.00.