Jabłka, dżemy, konfitury, a także soki, musy, miody, oleje i wiele innych produktów można będzie kupować na 4. Targu Sandomierskim, który w sobotę i niedzielę odbywać się będzie na nadwiślańskim bulwarze.
Będą także sery długo dojrzewające oraz wina. Swój potencjał zaprezentują w ten sposób producenci z województwa świętokrzyskiego i podkarpackiego, w tym rolnicy, którzy zajmują się rolniczym handlem detalicznym.
Organizatorem targu jest Lokalna Organizacja Turystyczna Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej. Dyrektor Katarzyna Batko powiedziała, że w produktach regionalnych tkwi wielki potencjał ze względu na rozwijającą się i bardzo popularną turystykę kulinarną. Ludzie chcą poznawać nowe smaki i chętnie ich poszukują. Ponadto, taki targ skraca drogę do konsumenta, który może kupić wybrany produkt spożywczy bezpośrednio od wytwórcy, porozmawiać z nim na ten temat, zapytać jak powstawał i gdzie, to jest wartość dodana – stwierdziła dyrektor LOT-u Katarzyna Batko.
Targ Sandomierski miał wcześniej swoje trzy edycje na warszawskiej Pradze, w siedzibie Konesera, i cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców stolicy. Kiermasz naturalnych produktów potrwa od godziny 10 do 18. W sobotę zakończy się koncertem pt. „Romantic”. Można będzie wysłuchać znanych i lubianych przebojów m. in włoskich w wykonaniu Sergio Bettas & YLO Violin czyli Ilony Perz- Golki.